Petőfi Mezőberényben

Petőfi Mezőberényben két változata, több példánya ismert. Az egyik változaton papucsban, a másikon csizmában festette meg Petőfit.
Nyugodtnak és derűsnek látszik a képen. De valójában csak Orlai akarta annak látni, annak láttatni. Hiszen ekkor írja meg Szörnyű idő című versét. Miért akarhatta másnak láttatni? Tudjuk, akár a benne lezajló belső drámáját vagy feszültségét is képes lett volna megmutatni. Nem akarta tudomásul venni barátja sorsát, amit ösztönösen megérzett?
Milyennek akarta a jövő számára megörökíteni? Kinek akart megfelelni?
Figyelemre méltó a papucs és a csizma ellentéte (először papucsban, majd szép szárközépig érő csizmában festi meg Petőfit). Tudatos vagy ösztönszerű? Mikor és miért lépi át a valóság és magasztalás határát? A kérdések jogosan vetődnek fel.
Véletlen-e, hogy felfedezhetjük a Victor Hugo-i romantikus drámáinak díszletét a festményeken? Szinte megrendezett a háttér, összeszedett a festő mindent, ami jellemző volt a költő életére. Katonaköpönyeg, Kossuth-kalpag, nemzetőri kard, könyvek, folyóiratok, pipa, a “Bonyhay” karosszék. (A „Bonyhai” karosszék ma a Petőfi Irodalmi Múzeumban látható).

Ha ellátogatsz a következő oldalra, akkor arról a műről olvashatsz, amelyhez Orlay 12 illusztrációt is készített.