Névváltoztatás

1853-ban vette fel hivatalosan Petrics Soma az ORLAI nevet, bár ekkor már használta.

1851-ben a névváltoztatást még nem engedélyezték. Az iraton a következők olvashatók: “Petrics Sámuel berényi lakos értesítését meghagyó rendelet, hogy nevének Orlayra átváltoztassa meg nem engedtetett” – 2773. beadv. Sz. 2019. V.L.
Keserű Katalin magyarázata szerint a népes Petrics család számos Sámuel tagjától kívánta magát megkülönböztetni. Miért ne feltételezhetnénk, hogy Vörösmarty egyik alakja után, Petőfi névváltoztatásán felbuzdulva jött az ötlet, az Orlai név felvétele. A magyar költők fejedelme iránti tiszteletből választhatta névadójának Vörösmarty egyik alakját, (ahogy feltételezhető, hogy szerepe volt Petőfi névváltoztatásában is Vörösmarty Eger című kiseposzának szereplője). Az 1836-ból származó Orlay című regényes történetből. De miért éppen Orlay? Hiszen a történet Orlayja negatív figura.

Többszörösen bebizonyosodott, Orlai együtt “mozgott” Petőfi gondolataival, talán – jó értelemben véve – a festő utánozta a költőt. A PETŐFI név 1842. november 3-án jelent meg, az Athenaeum hasábjain, az ott közölt Hazámban című verse alatt.

Az eredeti családnév, a Petrovics igen gyakori a szláv vagy szláv eredetű lakosság körében. Petrovics=Péterfi(a)=Petőfi.
Ötször írta le nevét abban a döntő pillanatban, mikor Petrovicsból Petőfi lett: Petrovics Sándor (háromszor) és Petőfy Sándor (kétszer). Névmagyarításának tárgyi emléke a pápai diáktárs, Bárány Gusztáv Adolf “Literaturai zsengék 1840” című kéziratának hátsó üres lapja, melyen, mint tollpróba próbálgatta a névváltoztatást. Ez az 1841-42-es tanévben történt.
Hogy az előtag miért nem Péter-, hanem Pető-, arra válasz lehet például az a feltételezés, hogy Vörösmarty Mihály Eger című kiseposzának fiatal hadnagya viselte mindazokat a külső és belső személyiségjegyeket, a férfias külsőt, a határozott fellépést, a bátorságot, az erővel párosult vitézséget, amelyekre a 19 éves Petrovics Sándor – már túl első kudarcain, csaknem rokkantsággal járó katonáskodás után – rendületlenül vágyakozhatott.

Petőfi és Orlai barátságának 1849-es mezőberényi állomásáról találsz meg itt információkat.